Vår vision är att skapa ett medmänskligt samhälle!
Frivillig Väntjänst (FV) grundades redan år 1959 och är idag en av Sveriges äldsta och fortfarande aktiva föreningar för socialt arbete. Vi är religiöst och politiskt obundet.
FV är en volontärorganisation som förmedlar ideella krafter som stöd, sällskap och medmänsklighet mellan en volontär och en äldre person eller någon med funktionsvariationer inom Stockholms Stad. Vi förebygger och bryter ofrivillig ensamhet och isolering, vi skapar trygghet, gemenskap och stimulans.
Vi är ett komplement till samhällets resurser och medverkar till en förhöjd livskvalitet och meningsfull social tillvaro, hos såväl hjälpsökande som volontärer. Våra insatser bygger helt på frivilligt arbete och våra medlemmars engagemang och är kostnadsfria för den hjälpsökande. Inga biståndsbeslut krävs för att få hjälp.
Att förebygga och motverka ofrivillig ensamhet är viktigt eftersom den typen av ensamhet har en negativ påverkan på både den fysiska och psykiska hälsan. Genom våra insatser går det att förebygga och motverka de negativa effekterna som ofrivillig ensamhet kan innebära. Det kan i sin tur ge äldre personer och våra volontärer en bättre hälsa och ökad livskvalitet.
Utgångspunkten för FV är att äldre personer ska känna trygghet, få stöd och hjälp utifrån sina behov av våra volontärer och att deras ensamhet ska minska. Våra volontärer ska även trivas med sina uppdrag, känna sig sedda, uppskattade och delaktiga och sist men inte minst känna meningsfullhet.
De möten som FVs volontärer skapar, för och med våra hjälpsökande, leder till effekter som inte går att kvantifiera och mäta med siffror och statistik. Istället blir det resultat som man inte kan ta miste på när de upplevs. Det är folkhälsa på hög nivå, som gynnar den enskilda individen såväl som samhället i stort.
Våra insatser fortlöper under årets alla veckor och månader.
Som volontär kan du bidra med din tid och medmänsklighet gentemot en medmänniska, se mer på Bli volontär.
För hjälpsökande gör vi för närvarande insatser för äldre och personer med funktionsvariationer i Stockholms Stad främst inom följande områden:
Ledsagning: Volontärerna följer med till sjukhus, läkare, fotvård, frisör, shopping, kulturella evenemang, besöker en grav/kyrkogård etc.
Sociala kontakter: Volontärerna kommer på besök i hemmet för att t.ex. samtala, läsa högt, promenera eller för att följa med på någon aktivitet.
Insatserna utförs av volontärer som vill engagera sig på sin fritid för att hjälpa och stödja en medmänniska. De har tysthetslöfte och deras insatser är oavlönade.
FV har anställd personal – verksamhetschef samt samordnare – som matchar och förmedlar inkomna förfrågningar gällande ledsagningsuppdrag och sociala kontakter. Personalen intervjuar och rekryterar volontärerna samt fungerar som stöd och bollplank gentemot dem. De anordnar även volontäraktiviteter. Att sprida information om och marknadsföra organisationen och vår verksamhet är en stor del av deras arbete.
Vårt kontor finns på Skebokvarnsvägen 370 i Högdalen, men vi är verksamma i alla stadsdelar inom Stockholms Stad.
Verksamheten finansieras i huvudsak genom bidrag från Stockholms Stad, Region Stockholm, olika stiftelser samt gåvor från enskilda givare.
FV växte fram ur ett konkret mänskligt kontaktbehov. Det var i slutet av 1950-talet och sedan dess har FV varit aktiva. Den 15 december 1959 samlades ett representantskap för första gången och den dagen kan man nu kalla för FVs födelsedag. Ledstjärnan för FV har från start varit att organisationen ska vara religiöst och partipolitiskt obunden samt att väntjänstarbete ska utföras frivilligt och utan ersättning. Under alla dessa år har våra volontärer arbetat oförtröttligt med att göra skillnad för sina medmänniskor i Stockholm.
Föreningen Frivillig Väntjänst grundades redan år 1959 och idag behövs vi mer än någonsin!
På kontoret
Helena Malmqvist
Verksamhetschef
Birgitta Hedman
Samordnare
Styrelsen
Anders Konradsson
Ordförande samt volontäransvarig
Erling Södergren
Kassör
Ingemar Larsson
Vice ordförande samt bidrags- och insamlingsansvarig
Ann Panzar
Sekreterare
Margareta Kull
Volontäransvarig
(adjungerande)
Linda Frej
Kommunikationsansvarig
Peter Henström
Styrelseledamot