Måndag den 17 april besökte vi AFASI-föreningen vid Sabbatsberg. Logoped Kerstin Gustafsson berättade om afasi och hur man kan kommunicera med personer med afasi. Afasi är en språkstörning efter hjärnskada, som uppstått genom t.ex. stroke, hjärntumör eller olyckor. Den som har afasi har svårt att tala och hitta ord, att läsa och skriva är svårt, siffror är krångliga, man har problem med att ta in information.
När man kommunicerar med personer med afasi är det viktigt att tala tydligt och långsamt, använda visuell kommunikation (skrivna ord, bilder, gester och skyltar), korta enkla meningar, ställa en fråga i taget, låt samtalet få ta tid och avbryt inte. Samtal i en lugn miljö är att föredra, eftersom många med afasi störs av mycket ljud.
Rehab skall inledas så tidigt som möjligt och ofta krävs långvarig sådan. I Sverige drabbas drygt 10 000 per år av afasi, en siffra som stadigt minskar tack vare förebyggande åtgärder.
Vi fick träffa Mathilda Cederlund, som berättade sitt livsöde för oss, en gripande historia som berörde oss alla djupt. Mathilda drabbades i 26-årsålder av en stroke som medförde att hon fick afasi. Hon pluggade och bodde då i Melbourne. När hon låg i sjuksängen efter stroken, förstod hon allt som sades runt henne men kunde själv inte få fram ett ord. Efter 6 månaders rehab i Melbourne flyttade hon till Spanien och föräldrarna för ytterligare ett års rehab innan hon kom till Sverige och öppenvård. Idag talar hon både engelska och svenska, hon föreläser och har en podd, arbetar på Afasi-förbundet och har ett eget företag inom formgivning och design. Mathilda visade ett bildspel från sin sjukdomstid och avslutade med att visa sin nuvarande livssituation med man och barn! Hon gav del av sin gripande berättelse och är en viktig inspiration!
Margareta Forselius, verksamhetsutvecklare, avslutade med att berätta om föreningen, som bildades 1974 och som har flera studiecirklar i huset, social verksamhet, kurser etc. Region Stockholm och Stockholms stad bidrar ekonomiskt. Margareta tipsade om sidan hjarnatillsammans.se, där det finns mycken värdefull information som ger inspiration och livsglädje (faktabank, poddar, utbildningar) för personer med hjärnskada och deras anhöriga.
Ett 20-tal volontärer deltog vid utbildningen och fick kaffe/te och ostsmörgås i pausen mellan de två första föredragen.